zondag 10 januari 2010

Batman: Year One



Schrijver: Frank Miller
Art: David Mazzucchelli & Richmond Lewis



In de jaren tachtig besloot DC hun belangrijkste personages, die toen al vele jaren bestonden, in een nieuw jasje te steken. Superman kreeg een make over en ook Batman moest er aan geloven. Toch, toen ze de oude Batman verhalen eens beter bekeken, bleek dat Batman’s origin story eigenlijk al perfect was. In plaats van het helemaal anders te doen, besloten ze het verhaal op nieuw uit te brengen met kleine veranderingen en wat meer diepgang. Het resultaat was Batman: Year One.

De comic begint met de aankomst van Luitenant Jim Gordon in Gotham City. Gordon is een politieman uit Chigaco die komt werken in Gotham. Zijn vrouw, Barbara, verhuist met hem mee en Gordon maakt zich ernstige zorgen over haar welzijn daar. Dat is niet onterecht want Gotham is een vieze, criminele stad vol corruptie waar de misdaad aan de macht is. Zelfs binnen de politie en politiek.
Tegelijkertijd met Jim Gordon komt ook rijkeluiszoon Bruce Wayne terug naar de stad. Bruce’s ouders zijn het slachtoffer geworden van de criminaliteit in Gotham en Bruce zint op wraak. Na jarenlange trainingen in verre oorden besluit hij orde op zaken te stellen in Gotham. Hij weet alleen nog niet goed hoe.
In Batman: Year One zie je hoe Jim Gordon probeert de corruptie binnen de politie en in de rest van de stad tegen te gaan. Ondertussen ontpopt Bruce Wayne zich als Batman en heeft hetzelfde doel als Jim Gordon. Hun paden kruisen een aantal keer en langzaam maar zeker krijgt Gordon door dat Batman geen crimineel is, zoals zijn corrupte bazen hem vertellen, maar een bondgenoot in zijn strijd.

Het is mooi om te lezen hoe Batman in zijn beginjaren fouten maakt en ongeduldig raakt in het bestrijden van de criminelen. Ook Jim Gordon’s ontwikkeling van het toekijken hoe een medepolitieman iemand in elkaar slaat tot strijder voor gerechtigheid is goed beschreven.
Naast deze twee hoofdpersonen kom je in dit verhaal ook Selina Kyle (Catwoman) tegen en ook Harvey Dent, die later een prominente rol zal gaan spelen in het Batman universe, zie je af en toe verschijnen.
De art is grimmig, wat het verhaal ten goede komt. Het geeft de sfeer van het smerige Gotham en de corruptie die er heerst goed weer.

Wat je vooraf moet weten: Eigenlijk helemaal niets, alles wordt voor je uitgelegd in het verhaal.
Toch een opmerking van mij: Batman is al een heel oud personage. Hij verscheen voor het eerst in 1939! Dit heeft tot gevolg dat er al vele jaren geschiedenis aan te pas komen wanneer je wilt beginnen met het lezen van Batman. Om dit te vergemakkelijken heeft DC de meeste origin stories van hun helden aangepast. Hoewel het verhaal van Batman in grote lijnen hetzelfde is gebleven is het verstandig rekening te houden met het feit dat dit een her-vertelling (retcon) is. Wanneer je meer Batman gaat lezen kunnen er dan ook afwijkingen zijn van dit verhaal.

Check voor meer Batman Youri's blog: Batman is Awesome And You Know It!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten