vrijdag 22 januari 2010

Origin


Schrijvers: Paul Jenkins, Bill Jemas & Joe Quesada
Art: Andy Kubert & Richard Isanove


Origin vertelt het verhaal van James, een ziekelijk en zwak jongetje dat opgroeit in het eind van de 19e eeuw in Canada. James is de zoon van landeigenaar en zakenman John Howlett en zijn vrouw Elizabeth. Het gezin woont in een groot landhuis en lijkt het goed voor elkaar te hebben; ze leven in welvaart en ze hebben aardig wat personeel. Toch is het niet zo mooi als het lijkt, Elizabeth is ernstig geestesziek en leeft als een kluizenaar opgesloten in haar kamer.
Om James gezelschap te bieden en hem dingen te leren wordt het meisje Rose ingehuurd door de familie. Naast Rose heeft James nog een vriendje; Dog, de zoon van onderhoudsman Thomas Logan, die woont op het terrein en vaak met hen optrekt.
Helaas is ook dit niet zo mooi als het lijkt, want zodra de dag ten einde loopt gaan James en Rose terug naar hun luxe leven in het landhuis terwijl Dog naar het hutje moet waar hij samen woont met zijn vader die hem regelmatig in elkaar slaat. Dit alles zorgt er voor dat Dog jaloers en haatdragend wordt en wanneer Rose dan ook nog eens zijn avances afwijst zint hij op wraak. Dit alles heeft vreselijke gevolgen. Op één fatale nacht vallen drie doden en ontdekt James dat er klauwen van bot in zijn handen zitten en dat hij opeens niet ziek meer is! In shock van alle gebeurtenissen vluchten Rose en James naar het noorden van Canada, waar ze een moeilijke start hebben van een nieuw leven in een mijn. Het leven en werk in het noorden is zwaar en James heeft moeite zich aan te passen. Toch groeit hij uit tot een man die zelfs de bijnaam Wolverine krijgt vanwege zijn doorzettingsvermogen. Maar dan komt Dog opeens terug en er geschiedt opnieuw een tragedie…

Lange tijd (zo’n 30 jaar lang) was het verleden van Wolverine een groot mysterie en Marvel heeft een enorme gok genomen om dat mysterie voor een gedeelte weg te nemen. Het is dan ook niet vreemd dat er enige controverse over dit verhaal is; niet iedereen vond het een goed idee om het te openbaren en een aantal fans weigeren het aan te nemen als de ware ‘origin’ van Wolverine.
Toch valt er weinig af te dingen op het verhaal. Het is ijzersterk, spannend, ontroerend en gewoon heel mooi. De art is fantastisch en geeft de tijd waarin het zich afspeelt waanzinnig goed weer. Het is enorm sfeervol en geeft het verhaal een ‘Tom Sawyer’ achtig gevoel.
Origin is een verhaal wat ik zelfs aanraad aan mensen die een hekel hebben aan superhelden met supergaven, want hoewel deze natuurlijk in het verhaal voorkomen nemen ze geen prominente rol in. Het vooral een heel menselijk verhaal.

Wat je vooraf moet weten: Helemaal niets. Het is een originverhaal, er is geen voorkennis nodig. Wel is het aan te raden om, wanneer je X-men Origins: Wolverine hebt gezien, dat verhaal van je af te zetten. Hoewel het begin van de film op deze comic gebaseerd is, zijn er een aantal grote aanpassingen gedaan (waaronder Sabretooth als de broer van James).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten