zaterdag 13 februari 2010

Alias


Schrijver: Brian Michael Bendis
Art: Michael Gaydos




Alias was de eerste Marvel Max titel die werd uitgegeven. Marvel Max is een lijn met comics voor volwassen waar dus seks, geweld en sterk taalgebruik in voor komen. De comic is dan ook niet geschikt voor mensen onder de 16 jaar.

Jessica Jones was ooit een superheld, maar is nu met vervroegd pensioen en verdient de kost met haar werk als privé detective. Ze drinkt te veel, rookt te veel, vloekt te veel en maakt het zichzelf soms erg moeilijk. Wanneer ze wordt ingehuurd door een vrouw die haar zusje zoekt raakt ze verstrikt in een complot om de geheime identiteit van Captain America bekend te maken en gaat het van kwaad tot erger.
De serie is opgedeeld in vier verhaallijnen die elkaar opvolgen. In de eerste drie worden drie verschillende zaken beschreven die Jessica moet zien op te lossen en in het laatste deel kom je er achter waarom Jessica is zoals ze is.
Jessica is niet een standaard held, alles behalve dat zelfs, ze heeft een grote bek, schijt aan alles en is soms gewoon een zielig geval. Toch spreekt ze je wel aan en je kan wel met haar meeleven (al is ze soms gewoon een bitch). De verhalen zijn vaak interessant om te lezen en geven een leuke blik in het Marvel Universum, niet zoals vaak gebeurt door de ogen van een held, maar meer van de zijlijn. Jessica heeft uit haar oude leven als superheld nog wel wat vrienden overgehouden zoals Carol Danvers (Ms. Marvel), die haar probeert te koppelen aan Ant-man; en Luke Cage (Power Man), waarmee ze in een dronken bui in bed beland. Ook kom je Matt Murdock en J. Jonah Jameson (Spider-Man’s nare baas) tegen en zie je hoe de wereld aankijkt tegen mutanten.

De schrijfstijl van Bendis is, denk ik, iets wat je moet liggen, zelf vind ik zijn uitgebreide dialogen heel goed en leuk om te lezen, maar sommige mensen kunnen er slecht tegen. De art van Michael Gaydos past goed bij het verhaal en omdat hij vaak een bepaalde pagina opbouw gebruikt, bijvoorbeeld bij de gesprekken tussen Jessica en haar cliënten, geeft het veel rust wat soms nodig is met alle tekstballonnen die Bendis gebruikt. In de scènes die zich in Jessica’s verleden afspelen wordt de art gedaan door andere mensen, deze art vind ik persoonlijk minder mooi, maar het geeft wel helder de scheiding aan tussen Jessica als superheld en hoe ze nu is.
Alias is zeker een aanrader als je kan tegen een stootje, wel krijg je soms het idee dat er af en toe bepaalde dingen worden gedaan en gezegd puur om de ‘shock-value’. Ondanks dat is het een comic die ik zelf regelmatig van de plank pak om nog een keer te lezen!

Wat je vooraf moet weten: Wat kennis van het Marvel Universum is wel meegenomen omdat je wel aardig wat bijrollen van superhelden kan verwachten, maar je komt een heel eind zonder deze voorkennis omdat er veel wordt uitgelegd.

2 opmerkingen: