woensdag 15 februari 2012

Blacksad


Schrijver: Juan Diaz Canales
Art: Juanjo Guarnido


Even twijfelde ik of ik deze strip moest plaatsen op een website die zo duidelijk over Amerikaanse comics gaat. Toch wil ik jullie Blacksad niet onthouden.

John Blacksad is een detective in Amerika in de jaren ’50. Op zich is daar niets vreemds aan, tot dat je bedenkt dat Blacksad een kat is en alle andere personages ook dieren zijn in deze wereld. Dit geeft de verhalen een hele nieuwe dimensie, omdat zij zich daar zelf ook bewust van zijn.
Deel één van de serie begint met de dood van een oude liefde van Blacksad. Blacksad wordt door de politiecommissaris, Duitse herder Smirnov, verboden zich te mengen in deze zaak. Natuurlijk is Blacksad het daar niet mee eens en gaat geheel op eigen wijze op onderzoek uit en komt een stel ongure wezens tegen. In het tweede deel van de serie onderzoekt Blacksad een ontvoering met racistische motieven en in deel drie kom je meer te weten over Blacksad zelf wanneer hij te maken krijgt met spionnen en atoomgeleerden. Het tot nu toe laatste deel gaat over de roaring jazzscene van New Orleans. Dit lijken allemaal onsamenhangende verhalen, maar leidraad door de serie is de persoonlijkheid van hoofdpersoon Blacksad. Je ziet de wereld door zijn ogen en die wereld is niet altijd even rooskleurig. Het wordt Blacksad dan ook niet makkelijk gemaakt en soms zou hij willen dat hij echt negen levens had.

Blacksad is een interessant personage waar je echt met mee kan leven. Je kan hem en ‘film noir’ in één adem noemen. Zijn (typische noir) interne monologen zijn rauw, sarcastisch, maar soms ook heel grappig. Ook de bijfiguren zijn erg aansprekend. Zo is er bijvoorbeeld Weekly, de wezel, Blacksads hulpje tegen wil en dank. Weekly zorgt voor een vrolijke noot in het verhaal. Leuk is het detail dat de schrijver en artist duidelijk hun keuze in diersoorten hebben gemaakt. Zo is de sterke arm der wet vertegenwoordigd door hondachtige wezens en zijn de criminelen vaak reptielen.
Guarnido weet een geweldige sfeer neer te zetten met zijn prachtige artwork. Alleen daarom is Blacksad al een must-read. Ook al is Blacksad een kat en de atoomgeleerde een uil, de art is zo mooi neergezet tegen realistische achtergronden dat je bijna vergeet dat het over pratende dieren gaat.

Wat je vooraf moet weten: Helemaal niets. De wereld Blacksad is een op zichzelf staand universum en dus volledig toegankelijk voor iedereen. Let er wel op dat hoewel de strip er misschien wat Disney-achtig uitziet, het geen strip voor kleine kinderen is. De thema’s die behandeld worden zijn duidelijk voor volwassenen bedoeld. Verder is Blacksad van oorsprong in het Frans uitgegeven. Frans is niet echt mijn sterke kant en daarom heb ik de Nederlandse uitgave. Helaas gaat er vaak wat van de charme verloren in de vertaling, dus als je Frans kan lezen zou ik proberen die versie te bemachtigen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten