vrijdag 25 oktober 2013

Astonishing X-men: Gifted


Het is al weer even geleden dat ik met een aanrader kwam voor een comic newbie. Hoewel ik nog steeds veel comics in mijn bezit heb, lees ik nog weinig nieuwe comics. Wel lees ik tegenwoordig meer Europese strips. In mijn verzameling heb ik echter nog een aantal coole must-reads.
Ik begin met één van mijn favorieten; Astonishing X-men: Gifted!

 
 

Schrijver: Joss Whedon
Art: John Cassaday


 
In het jaar 2004 heerste er verdeling onder de X-Men fans.

Het mutante paradepaardje van Marvel was net door Grant Morrison onder handen genomen in New X-men en onderging een controversiële behandeling door Chuck Austen in Uncanny X-men. Niet iedereen was daar over te spreken. Het was dan ook aan Joss Whedon, bekend van onder andere Buffy The Vampire Slayer,  om in deze roerige tijden de fanbase tevreden te stellen door een nieuwe en verfrissende kijk te geven in de derde comicreeks die de naam Astonishing X-men mag dragen.

Het verhaal van Astonishing X-men begint met de terugkeer van Kitty Pryde, die de X-Men na de dood van haar geliefde Colossus had verlaten om te gaan studeren.
Kitty treedt toe als lerares aan de school en sluit zich weer aan als teamlid. Ze valt daarmee meteen met haar neus in de boter, want het farmaceutische bedrijf Benetech kondigt namelijk niet lang daarna aan dat ze een  medicijn hebben gevonden  tegen het mutante gen. Door dit medicijn zouden mutanten in normale mensen zonder krachten veranderen en natuurlijk veroorzaakt deze ontdekking een schok in de mutante gemeenschap.

Ook de X-men blijven niet onaangedaan.
Op het eerste gezicht lijkt het alsof de verantwoordelijke wetenschapper van Benetech, Dr. Kavita Rao,  het beste voor heeft met mutanten.  Een deel van de mutante gemeenschap is haar dan ook enorm dankbaar. De X-men komen er echter al snel achter dat zij niet helemaal zuiver handelt. Het lijkt er namelijk op dat Dr. Rao experimenteert op mutante proefpersonen en contacten onderhoudt met het megalomane ruimtewezen Ord.  Als het X-Men team verhaal gaat halen bij Dr. Rao en Benetech, komen ze tot een schokkende ontdekking.

Naast het boeiende verhaal, wat de lezer laat nadenken over het wel of niet ‘laten genezen’ van een afwijking, laat Whedon ook veel ruimte voor fantastische interactie tussen de personages. Het team, bestaande uit Cyclops, Emma Frost, Beast, Wolverine en Shadowcat, wordt goed uitgewerkt en de onderlinge banden worden verkend.  Whedon schrijft  vlotte dialogen waarin de verschillende persoonlijkheden goed naar voren komen. Vooral de dynamiek tussen Emma en Kitty zorgt voor vuurwerk en spat van de pagina’s.  Ook Beast’s twijfels over het medicijn en zijn meningsverschil met Wolverine weten je te raken.

Daar ligt dan ook meteen de kracht van de comic: het is vooral vanuit de personages geschreven en niet vanuit een groots event, zoals tegenwoordig helaas nogal vaak het geval is bij Marvel titels. Whedon weet de personages realistisch en interessant neer te zetten en wordt daarin bijgestaan door tekenaar John Cassaday. De art van Cassaday is realistisch, gedetailleerd en plezierig om naar te kijken. De kleuren zijn helder en sprekend, wat de pencils zeker ten goede komt.  De comic is dan ook  terecht bekroond met een Eisner Award in 2006 voor ‘Best continuing series’.

De eerste zes nummers van Astonishing X-men zijn gebundeld in de tradepaperback ‘Gifted’, waarbij Kitty Pryde niet de enige is die terugkeert. Wie het team uiteindelijk komt versterken, kan je het beste zelf gaan lezen!
 
Wat je vooraf moet weten: Het is handig om te weten wie de X-men zijn, dat het een groep mutanten is die vecht voor de gelijke rechten en behandeling van mutanten en daarbij op veel tegenstand stuit. Enige kennis van de personages zou handig kunnen zijn, maar is niet per sé nodig.
Leuk om te weten; het verhaal van de cure komt terug in de X-men film X-men 3: The Last Stand (die niet echt goed was vond ik).
 
PS. Deze review is eerder gepubliceerd op www.geekstijl.nl waar ik poosje voor heb geschreven.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten