zondag 28 februari 2016

Civil War (2006)

Civil War (2006) is een groot 'event' in het Marvel universum. Een event is een overkoepelend verhaal wat het gehele universum overspant met vele mini series, tie-ins en een core serie.
Over twee maanden zal de film Captain America: Civil War in de bioscoop verschijnen en waarschijnlijk zal het plot van deze film sterk leunen op het Civil War event uit de comics. Hier zal ik een korte omschrijving geven van de core series; Civil War.




Schrijver: Mark Millar
Art: Steven McNiven








Wanneer er een aantal incidenten met superpowered mensen plaatsvindt met nare gevolgen zijn de inwoners van Amerika het zat; er moet een einde komen aan de gevechten tussen helden en schurken waar zij vaak onbedoeld het slachtoffer van worden.  Nadat een groep jonge superhelden per abuis er voor zorgen dat een school ontploft in een gevecht met superschurk Nitro is het hek van de dam. Dit moet stoppen.
Dat vindt ook superheld en multimiljardair, Tony Stark, aka  Iron Man. Samen met Dr. Reed Richards (van de Fantastic Four) en Henry Pym (vroegere Ant-Man) is hij groot voorstander van een registratie van elke persoon met superkrachten. Op die manier kan de Amerikaanse overheid de helden gericht inzetten en ook de schurken gebruiken om het land te beschermen.
Vanuit de superhelden community stuit dit voorstel van de regering op grote weerstand van onder meer Captain America, Luke Cage en Falcon. Zij geloven dat hun anonimiteit te belangrijk is voor het beschermen van zichzelf en hun families om op te geven.

Voor en tegenstanders proberen in eerste instantie met argumenten elkaar te overtuigen, maar het duurt niet lang voordat de boel escaleert. Grote gevechten her en der verspreid door New York zijn het resultaat, bij deze gevechten wordt grof geschut niet geschuwd. Er vallen zelfs doden...

Het verhaal dat in de core serie verteld wordt is slechts een fractie van het hele event en om een goed beeld te krijgen van wat er nu daadwerkelijk allemaal gebeurd ben je bijna genoodzaakt om alle miniseries (bv. Civil war: Frontline) en een flink aantal tie-ins (bv. Iron Man (serie 4) #13 & 14) te lezen.

Daarom raad ik aan niet te beginnen met Civil War als je nieuw bent in het Marvel Universum. Wanneer je al wat personages en wat achtergronden kent zou je de core serie en de miniseries die je interessant lijken kunnen gaan lezen.

Helaas is de trend in comicland om steeds meer events uit te geven, terwijl dit dingen niet echt overzichtelijk maakt voor nieuwe lezers. Positief is, dat NA events er vaak met een soort van 'schone lei' wordt begonnen (soms wordt er letterlijk opnieuw begonnen met nummeren). Dit zijn vaak prima opstappunten.

Op dit moment (begin 2016) is zo'n opstappunt bij Marvel begonnen. Na het event Secret Wars (2015) kan je redelijk vlot bijlezen in een nieuwe serie.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten