zondag 20 december 2009

X-men: God Loves, Man Kills



Schrijver: Christopher Claremont
Art: Brent Eric Anderson


In X-men: God Loves, Man Kills nemen de X-men het niet op tegen robots, aliens of superschurken maar tegen Dominee William Stryker.
Stryker, een extremistische dominee, is er van overtuigd dat mutanten het grootste kwaad zijn dat de wereld ooit is overkomen. Hij leidt in het geheim een groep volgelingen genaamd de Purifiers en probeert met behulp van hen de mutanten één voor één uit te roeien. Zelf voert hij zijn strijd in het openbaar op televisie doormiddel van toespraken en debatten. Zijn grootste tegenstander is Charles Xavier (Professor Xavier, leider van de X-men). Met een list weet hij de telepathische gaven van Xavier in te zetten in zijn strijd tegen de mutanten. Hij kan nu in één keer alle mutanten op aarde aanvallen. Samen met hun grootste vijand, Magneto, meester van het magnetisme, gaan de X-men ten strijde.

In hun strijd tegen Stryker lopen de X-men tegen een muur van vooroordelen op. De vergelijking met racisme en haat tegen hen die anders zijn is dan ook snel gelegd. Je kan de mutanten makkelijk vervangen door iedere willekeurige minderheid in de wereld voor deze boodschap. Dit mag er misschien dik bovenop liggen, toch is het verhaal veel meer dan een moralistische fabel. De manier van vertellen is goed en nooit prekerig, het verhaal wordt mooi opgebouwd en is spannend. De personages, inclusief 'bad-guy' Magneto worden sympathiek neergezet en je krijgt inzicht in hun gedachtenwereld.
De art is mooi, rustig en duidelijk.

God Loves, Man Kills is het verhaal dat de basis was voor de film X2: X-men United. In tegenstelling tot de film heeft Stryker in de comics niets met Wolverine of Weapon X te maken en heeft hij een religieuze achtergrond, maar de grote lijnen van het personage Stryker zijn nagenoeg gelijk.

Dit verhaal is precies waar het bij de X-men om draait, dit is de kern van hun bestaan. Vechten tegen vooroordelen en het vechten voor het bestaansrecht van mensen die anders zijn dan de grote massa.

Wat je vooraf moet weten: Erg weinig. De X-men zijn mutanten. Mensen die geboren worden met een genetische afwijking die hen verschillende supergaven geeft. De X-men en hun leider Charles Xavier vechten voor gelijkheid en vrede. Magneto, hun vijand, gelooft niet dat dit ooit zal lukken en strijdt voor een wereld waarin mutanten heersen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten