zondag 27 december 2009

Y the Last Man



Schrijver: Brian K. Vaughan
Art: Pia Guerra & José Marzá


Y the Last Man, kort gezegd Y, gaat over Yorick en zijn kapucijnaapje Ampersand. Yorick is een amateurgoochelaar die om wat te doen voor de wereld een hulpaapje adopteert. Zijn leven lijkt op rolletjes te lopen, hij gaat zelfs zijn vriendin Beth, die voor een onderzoek in Australië zit, ten huwelijk vragen.
Dan verandert op eens alles. Door een plaag met onbekende oorzaak zijn plotsklaps alle mannelijke zoogdieren uitgeroeid met uitzondering van Yorick en Ampersand. Chaos.

Yorick wil niets liever dan Beth vinden om te zien of ze oké is, maar moet daarvoor een lange reis afleggen met veel gevaren. Met het zoeken naar Beth en om een oorzaak en oplossing te vinden voor het feit dat alle mannen behalve hij en Ampersand dood zijn krijgt hij gelukkig hulp van Agent #355 & Dr. Mann. Agent #355 is een mysterieuze geheimagente wier taak is Yorick te beschermen en Dr. Mann is een wetenschapper die niets liever wil dan uitzoeken wat er precies aan de hand is.

Tijdens hun reis moeten ze veel gevaren overwinnen, meestal in de vorm van bekende en onbekende vrouwen, maar ze vinden ook vaak vrouwen die hen willen helpen.

Het verhaal is een soort ‘roadstory’ met veel spanning, humor en gevoel. Het wordt verteld door door een aantal personages te volgen, waaronder natuurlijk Yorick en Ampersand.
De personages zijn sympathiek en de dialogen vaak grappig. De art is heel toegankelijk en sfeervol. De serie heeft, wat mij betreft terecht, drie Eisner Awards gewonnen.
Wel even opletten dat het verhaal wel seks en geweld bevat. Het is niet zo dat dat het verhaal overstemd, maar het komt er wel in voor. Daarom is het door DC/ Vertigo ook alleen geschikt bevonden voor volwassen lezers.

Wil je eerst een voorproefje? Op de site van DC Comics/Vertigo kan je gratis het eerste nummer downloaden!

Voor de mensen die hem liever niet in het Engels lezen; goed nieuws! Sinds een goede maand is het eerste deel ook verkrijgbaar in het Nederlands!

Wat je vooraf moet weten: Helemaal niets. Het is een aanrader voor iedereen, maar misschien speciaal voor wie met comics wil beginnen. Je hebt namelijk geen 40-60 jaar aan voorkennis over de personages en hun wereld nodig zoals bij veel Marvel en DC comics. Het verhaal staat volledig op zichzelf en is het makkelijkst te lezen in de tiendelige tradepaperbackreeks.

2 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit, mooie art ook. Denk dat ik hem in mn volgende aankoop lijst stop :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hij is het zeker waard!
    Ik denk dat je het wel mooi zal vinden :)

    BeantwoordenVerwijderen