vrijdag 15 januari 2010

Superman: Birthright



Een gastblog van Youri Zoutman!

Schrijver: Mark Waid
Art: Leinil Francis Yu



Zo, Superman. Hij bestaat al sinds de eind jaren 30, dus je zou denken dat hij niet zo newbie vriendelijk zo zijn. Fout. DC vindt het ongelovelijk leuk zijn origin te vertellen, dus elke paar jaar lijkt het wel of er een nieuwe versie verteld wordt.
Een van de betere hertelling is SUPERMAN BIRTHRIGHT door Mark Waid en Leinil Francis Yu.
Mark Waid is een van de beste superhelden schrijvers ooit. Hij heeft namelijk een kennis van DC die een encyclopedie verslaat, en Yu is een van de betere artiesten, die schetsachtig tekent, maar wel ontzettend mooi.
Maar goed, BIRTHRIGHT. Het begint natuurlijk zoals elke Superman origin, en ik denk dat elk mens op Aarde dat wel kent.
De planeet Krypton staat op ontploffen, maar niemand gelooft Jor-El, de enige die hier van overtuigd is. Samen met zijn vrouw Lara besluit hij zijn enige zoon, Kal-El de ruimte in te schieten in de hoop dat hij op een vriendelijke planeet land.

Die planeet blijkt de Aarde te zijn, waar hij als baby wordt gevonden door Jonathan en Martha Kent, die besluiten hem op te voeden als hun zoon, Clark Kent.
Als Clark opgroeit blijkt dat de gele zon van de Aarde hem superkrachten geeft, en besluit de wereld over te reizen om een doel te vinden. Een van z'n stops is Afrika, waar hij bevriend raakt met een leider, en met eigen ogen ziet hoe slecht de mensheid kan zijn. Hij besluit daar iets aan te doen.
Uiteraard gebeurd er nog veeeeeeel meer, maar ik wil niemand spoilen.

Wat je vooraf moet weten: Niks. Alles word uitgelegd, omdat dit de nieuwe origin van Superman is. Uiteraard heeft DC ondertussen wel weer een nieuwe, maar dat maakt dit boek niet minder goed.
Het is goed geschreven, met prachtig tekenwerk.
(Dat kan ik beamen, Yu is één van mijn favorieten! --wolvster)


Dank aan Youri voor deze blog! Ik ben zelf een Superman newbie dus ik ben erg blij dat hij dit wilde schrijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten