donderdag 15 april 2010

Runaways


Schrijver: Brian K. Vaughan
Art: Adrian Alphona


Stel je voor: elk jaar spreken je ouders af voor een belangrijke vergadering met tien andere volwassenen en zit jij opgescheept met de andere kinderen. Dat overkomt Alex Wilder ook. Hij, Gertrude ‘Gert’ Yorkes, Molly Hayes, Nico Minoru, Chase Stein en Karolina Dean moeten zich tegen wil en dank zien te vermaken met elkaar terwijl hun ouders zaken doen voor het goede doel. Op één van die bijeenkomsten vervelen ze zich stierlijk en besluiten om hun ouders te bespioneren. Ze komen er achter dat hun ouders lid zijn van een criminele, occulte organisatie die zichzelf ‘The Pride’ noemt. Ze zien hoe hun ouders een onschuldig meisje offeren en komen in opstand. Ze lopen weg van huis en proberen een manier te vinden om hun ouders te stoppen.
Maar niet zonder hun ouders eerst wat spullen afhandig te maken! Wanneer ze op zoek naar antwoorden over de The Pride hun huizen doorzoeken vinden ze een paar vreemde voorwerpen; superarmbanden, een toverstaf en zelfs een dinosaurus genaamd ‘Old Lace’. Vreemde dingen om in je huis te hebben, maar het blijkt dan ook al snel dat zijzelf en hun ouders ook niet helemaal normaal zijn. Ze zijn mutanten, magiërs, maffiabazen, wetenschappers, tijdreizigers en zelf aliens!
The Pride laat het er niet bij zitten en doen er alles aan om hun kroost weer bij hen te krijgen. Op de vlucht, maar gelijkertijd als echte helden anderen helpend, proberen de tieners het samen te redden. Ze ontmoeten zowel nieuwe vrienden als vijanden en ook lopen de spanningen binnen de groep soms hoog op. Ze hebben soms botsende persoonlijkheden; Gert is cynisch, Chase is een beetje een losbol, terwijl Alex juist kalm en intelligent is. Dat gaat natuurlijk niet altijd goed en wordt nog lastiger als leden van de groep verliefd worden op elkaar of op buitenstaanders…

Runaways is in eerste instantie bedoeld als een comic voor de ‘mangageneratie’ kinderen, maar is absoluut veel meer dan dat. Het is ook voor volwassenen een volwaardige comic. Het verhaal is vlot en spannend, zit vol humor, heerlijke dialogen en leuke verwijzingen naar films en andere comics. De superheldenclichés worden op de hak genomen, er zijn geen kostuums, geen foute ‘battlecries’. Er is romantiek, actie en verraad, eigenlijk alles wat je van een goed verhaal mag verwachten. De personages zijn goed uitgewerkt en driedimensionaal. Naast Brian K. Vaughan hebben ook andere schrijvers voor de serie geschreven (zoals heel vaak het geval is bij lopende series) onder andere Joss Whedon. De art is helder, kleurrijk en past precies bij het verhaal.

Wat je vooraf moet weten: Runaways speelt zich af in het Marvel Universum, dat betekent dat er af en toe wat verwijzingen naar andere Marvelhelden voorkomen. Ook een begrip als mutant is misschien vreemd voor diegene die niet bekend is met de wereld van Marvel. Toch is dit geen belemmering wanneer je deze comic gaat lezen, het is of niet belangrijk voor het verhaal of het wordt uitgelegd.

2 opmerkingen: